Koceljeva

 Opština

 Privreda

 Servisi građana

 Info

 Društvo

 Koceljevačke novosti


 Kultura

CENTAR ZA KULTURU "JANKO VESELINOVIĆ" KOCELJEVA

 

Janko Veselinović

 

Centar za kulturu ,,Janko Veselinović“ Koceljeva jeste jedina institucionalna ustanova kulture na teritoriji opštine Koceljeva. Nalazi se u centru grada Koceljeve, u ulici Nemanjinoj br. 70.

Ovu ustanovu kulture čine tri segmenta njene delatnosti: organizaciono-kulturna; muzejska; i bibliotečka delatnost, sa osam zaposlenih radnika.

Za odvijanje svake od navedenih delatnosti obezbeđeni su posebni arhitektonski objekti u zavisnosti od specifičnosti date delatnosti koja se u njemu obavlja.

Današnji Centar za kulturu potiče jos od daleke 1933. godine. Naime, te godine je (5. avgusta), u Koceljevi zvanično osnovano Kulturno-prosvetno društvo ,,Zanatlija”, koje je sa velikom uspehom radilo sve do pocetka II Svetskog rata, kada zbog objektivnih okolnosti prestaje sa radom, da bi 1955. godine, Društvo ponovo počelo sa radom kroz osnivanje svoje ,,čitaonice” smeštene u tadašnju tzv. ,,Malu školu“ iz 1880 godine i tzv. ,,Staru školu“ iz 1901. godine.

 

KUD ,,Zanatlija“ u Koceljevi iz 1932. godine

 

Iz ove ,,čitaonice“ je 1962. godine nastao ,,Radnički univerzitet Koceljevo” smesten u ova dva objekta, a delaovao je kao ustanova ,,za svestrano, permanentno obrazovanje, vaspitanje i kulturno uzdizanje radnih ljudi i građana”

1973. godine Radnički univerzitet Koceljevo menja svoje ime u: Narodni univerzitet ,,Janko Veselinović” Koceljeva sa osnovnim delatnostima: kulturno-obrazovnom, bibliotečkom i sa ,,Zavičajnom zbirkom muzejske građe”. Narodnom univerzitetu dodeljen je tada i novoizgrađeni Dom kulture u Koceljevi.

Narodni univerzitet Koceljeva je, u okviru svoje muzejske delatnosti, 1990. godine formirao svoju Zavičajnu zbirku u saradnji sa Narodnim muzejom iz Šapca, koji je i tada bio teritorijalno nadlezan za područje opštine Koceljeva.

Iste, 1990. godine, Narodni univerzitet Koceljevo, menja svoj naziv u: Centar za kulturu i obrazovanje ,,Janko Veselinović” Koceljeva, sa osnovnim delatnostima: kulturno-obrazovnom, bibliotečkom, muzejskom, i delatnostima ostalih usluga. Svoje novo ime Centar je dobio po čuvenom srpskom književniku koji je dugo godina službovao i pisao u Svileuvi i Koceljevi, pa čak i jedno kratko vreme bio i predsednik opštine Koceljeva.

 

Dom kulture u ulici Milovana Glisića br. 1, u Koceljevi

 

1997. godine, Centar za kulturu i obrazovanje Koceljeva, menja svoj naziv u: Biblioteka ,,Janko Veselinović” Koceljeva, (kako se i danas zove), sa osnovnim delatnostima: bibliotečkom, novinsko-izdavačkom, izdavačkom, muzeji–galerije i zbirke, scensko-muzickom, i ostalim kulturno-umetnickim delatnostima, zatim, delatnostima iznajmljivanja filmova i video kaseta, prikazivanjem filmova, i radio stanica, dok su joj dopunske delatnosti: obrazovna, izdavanje poslovnog prostora i organizacija rada diskoteka.

 

Biblioteka ,,Janko Veselinović“ Koceljeva u ulici Nemanjina br. 70, smeštena je u nekadašnjoj
tzv. ,,Maloj školi“ podignutoj 1901. godine

 

Biblioteka ,,Janko Veselinović“ Koceljeva danas u svom fondu čuva oko 30 000 knjiga

 

Od 2003. godine (Rešenjem ministarstva kulture R. Srbije), formiran je Zavičajni muzej u sastavu Biblioteke ,,Janko Veselinović” Koceljeva koji je smešten u tzv. ,,Malu školu” iz 80-tih godina XIX veka, dok se u zgradi škole iz 1901. godine, danas, nalazi smeštena Biblioteka ,,Janko Veselinović” Koceljeva.

 

Zavičajni muzej Koceljeva smešten je u ulici Nemanjina br. 70, u zgradi nekadašnje tzv. ,,Male
škole“ podignute jos oko 1880 godine u kojoj je bio učitelj i naš čuveni književnik Janko
Veselinović

 

Zavičajni muzej Koceljeva prikuplja, čuva, izlaze i publikuje nekoliko hiljada vrednih eksponata
sa teritorije opštine Koceljeva, od kojih su neki po svojoj istorijskoj i kulturno- umetnickoj
vrednosti jedinstveni u okvirima celokupne prošlosti Balkana

 

Trenutno je pokrenuta inicijativa u Skupštini opštine Koceljeva da se ovoj ustanovi kulture vrati njen najprimereniji stari naziv: Centar za kulturu i obrazovanje ,,Janko Veselinović“ Koceljeva.

Adresa:
Biblioteka ,,Janko Veselinović ” Koceljeva
Nemanjina br. 70
15220 Koceljeva

Telefoni:
+381 (0)15 556 635 Centrala
+381 (0)15 558 082 Muzej

Faks:
+381 (0)15 558 082

E-mail:
Biblioteka_koc@ptt.rs

 


Projekti u realizaciji
- exchange3 -

Pitajte predsednika

Strategija razvoja

Matičar

Kursna lista

Vremenska prognoza

Telefonski imenik

Broj posetilaca
website-hit-counters.com

Red vožnje

 

www.koceljeva.gov.rs
Ulica Nemanjina 74, 15220 Koceljeva
tel: +381 556 355 fax: +381 556 587