Koceljeva

 Opština

 Privreda

 Servisi građana

 Info

 Društvo

 Koceljevačke novosti


 Crkve
 

CRKVA SVETOG KONSTANTINA I JELENE

      Crkva u Koceljevi podignuta je 1868. godine.Prva liturgija odslužena je 1870. godine,na Božić. Crkvu je 1910. godine osvetio vladika šabackovaljevski Sergije. Prvi sveštenik bio je Ljubomir Babović, čijim zalaganjem je ovaj sveti hram i podignut.Na mestu sveštenika, Ljubomira Babovića je zamenio njegov sin Mihailo Babović. Za vreme I i II svetskog rata crkva je u više navrata bivala oštecena, a naročito 1941. godine kada je u njenoj neposrednoj blizini pala bomba. U ratnom periodu izmedu 1912-1918 godine crkva je
bila pretvorena u magacin.

      Usled požara koji je izbio zidovi crkve su pocrneli, a od crkvenog inventara ništa nije ostalo. Po dolasku srpske vojske crkva je obnovljena 1932. godine. 2000. godine crkva je proslavila jubilarnih 130 godina postojanja, kada je i urađeno dosta toga na planu njene obnove. Službu je održao episkop Lavrentije i sveštenstvo posavo-tamnavsko. Veliku pomoć pružili su manastir Kaona, crkvena opština Valjeva, opština Koceljeva i mnogi pravoslavni vernici.

 

CRKVA U CRNILJEVU

      Sve do 1838. godine Crniljevo nije imalo svoju crkvu. Zauzimanjem tadašnjeg sveštenika Jovana Popovića sagrađena je crkva od slabog materijala i pokrivena daskom. Ova stara crkva služila je sve do 1894. godine, kada je kao stara i sklona padu zatvorena. Crkva je osvećena 21. avgusta 1910,a osvetio je tadašnji episkop Sergije. Sadašnji ikonostas napravljen je 1963, kada ga je i osvetio tadašnji episkop Jovan.

1970. godine podignut je crkveni dom, a iste godine osvetio ga je vladika Jovan.
1994. godine za proslavu 100 godina crkve urađene su freske u hramu i obnovljena zvonara a takode je urađena rasveta oko crkve i asfaltiran prilaz crkvi od glavnog puta. Proslavi je prisustvovao episkop Lavrentije.
2002. godine sagradena je mala crkvica za paljenje sveđa sa kioskom za prodaju, a osvetio ju je episkop Lavrentije.
Ovoj crkvi pripadaju i sela Donje Crniljevo, Galović, Gradojević i Goločelo.

 Projekti u realizaciji
- exchange3 -

Pitajte predsednika

Strategija razvoja

Matičar

Kursna lista

Vremenska prognoza

Telefonski imenik

Broj posetilaca
website-hit-counters.com

Red vožnje

 

www.koceljeva.gov.rs
Ulica Nemanjina 74, 15220 Koceljeva
tel: +381 556 355 fax: +381 556 587